« Späť

V pondelok 14.2. začína Národný týždeň manželstva 2022

Ciele a zámer Týždňa manželstva 

Manželstvo je dlhodobý vzťah, ktorý čelí mnohým výzvam. Pričom jedným z najväčších ohrození je úplne nenápadný „zabijak“ a tým je každodenná rutina. Avšak, nemusí to tak byť - manželstvo nemusí byť nudné a monotónne. NTM všetkým párom pripomína, že manželstvo potrebuje každodennú starostlivosť. Pre spoločný úspech a pre dobré spolužitie v manželstve je užitočné osvojiť si určité zručnosti, ktoré vzťah obohatia a posilnia. NTM je príležitosťou prehodnotiť vzťahy, naučiť sa novým zručnostiam a priniesť potrebné osvieženie. Zdravé a dobre fungujúce manželstvo vytvára stabilitu a bezpečie, z čoho benefitujú nielen obaja partneri ale aj ich deti, pokiaľ ich majú. A zatiaľ čo niektorým párom stačí vzájomné spolužitie len kozmeticky revitalizovať, iné páry potrebujú svoj vzťah podrobiť hlbšej údržbe.

Aktuálny, 12-ty ročník Národného týždňa manželstva štartuje presne na Valentína. Sviatok všetkých zamilovaných je často vnímaný ako symbol romantickej lásky a v dobrom manželstve romantika má určite svoje miesto ... podobne ako aj priateľstvo, dobrá komunikácia, odpustenie, humor, ... NTM vytvára príležitosť a súčasne povzbudzuje partnerské dvojice k tomu, aby zhodnotili úroveň vzájomného prepojenia a venovali zvýšenú pozornosť oblastiam, v ktorých sa im až tak nedarí.

„Manželský trojuholník?“ – téma NTM 2022  

Hoci má tento slogan podozrivú konotáciu, existujú trojuholníky, ktoré môžu byť pre manželstvo prospešné a NTM upriamuje pozornosť práve na také. Jedným z užitočných manželských trojuholníkov je tzv. triangulárny model lásky, ktorý zahŕňa tri aspekty spokojného vzťahu: oddanosť, blízkosť a vášeň. Tento model popísal psychológ Robert Sternberg* so svojím tímom na základe rozsiahleho výskumu spokojnosti manželských párov.

Ďalším možným pohľadom na manželský trojuholník môže byť aj ochota priznať, že v niektorej oblasti vzťahu sa nám nedarí – a vyhľadať pomoc niekoho „tretieho“ – v osobe skúsenejšieho manželského páru, psychológa, párového poradcu, či duchovnú autoritu. Je lepšie požiadať o pomoc v čase, keď to vo vzťahu ešte len začína škrípať, ako keď je tam už poriadne dusno. NTM na svojom webe ponúka celý zoznam odborníkov pripravených pomôcť tým, ktorí to potrebujú.

Premiér s manželkou k téme NTM 2022  

Národný týždeň manželstva je celospoločenská iniciatíva a premiérsky pár – Eduard a Lucia Hegerovci, v súvislosti s témou aktuálneho ročníka NTM, poodhalili niečo z toho, čo pre nich a pre ich manželstvo znamená oddanosť, blízkosť a vášeň.

 

 

Ponuka NTM 2022 je aj napriek pandémii pestrá 

Aj tento rok NTM prináša podnetné tipy a inšpirácie pre manželské dvojice v kombinácii živých stretnutí aj virtuálnych programov. Je možné vybrať si z celonárodných aj z miestnych aktivít. Väčšina aktuálnej ponuky programov a aktivít aktuálneho ročníka sa nachádza na webe NTM už teraz a postupne budú sprístupňované ďalšie.

 

On-line podujatia

https://www.ntm.sk/on-line-ponuka/

 

Odporúčania skúsených odborníkov napríklad aj o tom, „koho pozvať do manželského trojuholníka“ ... 7 živých on-line programov každý večer počas Týždňa manželstva vždy v čase 19-20h.

 

Celonárodný náučno-zábavný kvíz o manželstve

Kvíz Kahoot! V sobotu 19.2. o 20.30h cez stream na youtube kanáli NTM

 

Manželský budíček formou SMS alebo e-mailu – občerstvujúce povzbudenie na každý deň Týždňa manželstva – stačí sa prihlásiť na odber a povzbudenia si nájdu cestu k prihláseným ... 

 

Živé podujatia

https://www.ntm.sk/podujatia-v-regionoch/

 

Večer pre dvoch – špeciálny večer s večerou, hudbou a zaujímavým programom pre manželské dvojice v Ružomberku

 

Sobotné popoludnie pre manželov (aj čerstvo zamilovaných) v bratislavskej Dúbravke …

 

Vychádzka do prírody pre manželov s aplikáciou plnou inšpiratívnych úloh

Mobilná aplikácia so zaujímavými otázkami a úlohami pre tých, ktorí radi spolu chodia, premýšľajú a hovoria na rôzne témy s bonusom pohybu na čerstvom vzduchu  https://www.ntm.sk/out-doorova-aktivita/

 

Odznak – ako malý symbol posolstva o dobrom manželstve

Možno počas NTM stretnete dvojice, či jednotlivcov s odznakom loga NTM na kabáte, či kabelke ... sú to tí, ktorí sa rozhodli aj takto viditeľne prihlásiť k odkazu NTM. Prípadne sa môžete pridať k nim ... https://www.ntm.sk/sirenie-maleho-symbolu/

 

Termín NTM  

Národný týždeň manželstva prebehne už tradične vo valentínskom týždni od pondelka do nedele; tento rok je to v termíne 14.-20.februára.

 

Viac informácií o Národnom týždni manželstva nájdete na www.ntm.sk

 

Národný týždeň manželstva, o.z.

Vladimír Sochor, koordinátor

0903 722 439

sochor@ntm.sk  

Vybraný webový obsah už neexistuje.