« Späť

Čakať nečakané

Prebudenie – spolupráca – mobilizácia. To je vízia CampFestu. 21 rokov bol CampFest miestom stretnutia tisícok mladých ľudí, miestom uctievania, spolupráce a povzbudenia. Za 21 rokov sme skúsenosti z organizácie pretavili do prepracovaného systému a kvalitne fungujúceho tímu. Tento rok však bolo všetko inak.

V januári sa náš poradný tím zišiel, aby hľadal Božie vedenie pre tohtoročný CampFest. Vtedy ešte nikto netušil, čo príde. Ale po zdieľaní, modlitbách a diskusiách sme sa zhodli na hlavnej téme pre tento rok: „Čakať nečakané.“ Verili sme, že je dôležité hovoriť o tom, že Božie myšlienky sú vyššie ako naše myšlienky a jeho cesty vyššie ako naše cesty. Túžili sme povzbudzovať ľudí, aby sa pripravili a „naladili“ na jeho nečakané plány a diela. Ale ani my sme nečakali, že Pán Boh začne s lekciami na túto tému u nás, v našom tíme.

S príchodom korony sme museli zrušiť všetky naše akcie od marca do mája. Spočiatku sme robili všetky potrebné prípravy pre CampFest tak, ako každý rok, vo viere, že naša práca nebude márna. Neskôr sme videli, že nie je šanca usporiadať tak veľké podujatie. A tak sme prišli s nápadom spraviť mesačný CampFest, aby mohlo prísť viac ľudí, ale nestretli sa naraz vo veľkých počtoch na jednom mieste. Mali sme 5 týždňov na to, aby sme zorganizovali všetko odznova a všetko inak. Po dvadsiatich rokoch sme znovu improvizovali a vymýšľali veci za pochodu ako na prvom CampFeste. Postavili sme jeden menší stan pre 300 ľudí a program sa odohrával každý deň poobede a večer. Návštevníci mohli prísť kedykoľvek od 10. júla do 10. augusta a zažiť spolu chvály, prednášky, divadlo, premietanie filmov, semináre, diskusie, literárne soiré, koncerty a mnoho ďalšieho. Boli dni, kedy prišlo 50 ľudí a boli dni, kedy sme tu mali 200 – 300 návštevníkov. V posledný víkend sme zväčšili kapacity stanu a uctievali Pána Boha spolu so 700 účastníkmi. Malo to špeciálnu atmosféru. Hlavný rečník, Danny Jones, nás povzbudil k hlbšej dôvere voči Otcovi svetiel, od ktorého pochádza každý dobrý a dokonalý dar. Pozval nás, aby sme okúsili a spoznali, ochutnali a uvideli, že Pán je dobrý. A nebolo ťažké to vidieť. Užívali sme si jedni druhých viac než kedykoľvek predtým – vediac, ako vzácne a zázračné to je v tomto čase. Rodiny s deťmi, ktoré prišli, dodali CampFestu atmosféru veľkej rodinnej párty. Za bľabotu detí a cvrlikania cvrčkov sme sedeli na karimatkách pod hviezdami, počúvali, modlili sa a chválili Boha.

 

 

Okrem programu sme v areáli CampFestu vytvorili milé útulné kútiky pre dospelých aj veselé aktivity pre deti. Lipová záhrada s hľadaním pokladu, chillout zóna a obria šmykľavka boli k dispozícii po celý deň. Stará maringotka nám poslúžila ako modlitebná miestnosť. Vyupratovali sme ju, vyzdobili a naplnili množstvom kreatívnych podnetov k modlitbám. Účastníci sa v nej striedali po hodine. Na konci CampFestu boli steny maringotky plné písaných a kreslených vyznaní, prosieb, túžob a ďakovaní. Pohľad na ne vzbudzoval bázeň.

 

 

Tím poradcov bol k dispozícii celých 30 dní. Účastníci aj dobrovoľníci prichádzali do poradenského stanu, aby našli pomoc, modlitbu za svoje potreby a odpovede na svoje otázky. Poradcovia si užívali pokojnejšiu atmosféru, ticho v areáli a dobré vzťahy v tíme. Niektorí z nich sa dokonca vrátili na CampFest niekoľkokrát, pretože videli, ako Boh koná zázraky v ľudských srdciach.

Minuloročný CampFest ponúkal program od rána do večera v niekoľkých stanoch súčasne. Tento rok sme mali za deň len jednu alebo dve hodiny programu v podvečerných hodinách. Mnohí účastníci si ale pochvaľovali tohtoročný CampFest ešte viac, ako tie predošlé. Ľudia spolu kempovali, hrali volejbal, prechádzali sa, podnikali túry, pili kávu a zdieľali svedectvá. Niektorí stretli starých priateľov, rozprávali a modlili sa spolu. Iní strávili oveľa viac času v osobnej, tichej modlitbe – niečo, čo by si nikdy nevedeli predstaviť na tradičnom CampFeste s množstvom programu.

 

 

V takomto prostredí sme sa aj my tešili z bližších vzťahov s dobrovoľníkmi. Za 5 týždňov sa ich tu vystriedalo 140. Naša obrovská vďaka patrí celému organizačnému a realizačnému tímu, účinkujúcim, dobrovoľníkom, poradcom, modlitebníkom a všetkým slúžiacim. Váš vklad do CampFestu a ochota pridať ruku k spoločnému dielu boli nenahraditeľné. Nebyť vás, CampFest by zostal len naivnou predstavou a nikdy by sa nestal realitou. Naozaj ďakujeme!

Veľmi sme túžili, aby CampFest tento rok oslovil aj ľudí z okolitých miest a dedín. Rozhodli sme sa, že zrušíme vstupné a ponúkneme CampFest zadarmo. Aj vďaka tomu sa na program dostalo množstvo okoloidúcich turistov, cyklistov a návštevníkov mini ZOO. Hoci to bol pre nás veľký finančný risk, veríme, že toto rozhodnutie malo zmysel. Naša finančná situácia je stále neistá, ale sme veľmi vďační za príjem, ktorý sme počas CampFestu mali z bufetu, z kaviarne a z MPKS SHOP-u. Je to viac, než sme rátali, a pre náš tím je to veľmi praktické svedectvo o Božej starostlivosti.

 

 

V programovom stane sme mali za 30 dní registrovaných 5239 vstupov (okrem dobrovoľníkov a slúžiacich), ale je naozaj ťažké odhadnúť, koľko ľudí prišlo. Nie všetci sa podpísali pri vchode a niektorí ľudia zostali na viac dní a tým pádom sa podpisovali viackrát. Ale je pre nás zázrak, že vôbec rátame počty v takýchto číslach. V tejto chvíli, keď sa šírenie korona vírusu rapídne zhoršilo a reštriktívne opatrenia sa sprísnili, sme vďační, že sme sa nevzdali a zorganizovali CampFest napriek všetkým prekážkam v čase, keď to ešte bolo možné a bezpečné.

Veď hovorí: V príhodnom čase som ťa vypočul a v deň spásy som ti pomohol. Hľa, teraz je príhodný čas, hľa, teraz je deň spásy! (2. list korintským 6:2)

Lucia Šmelíková

 


 

Vybraný webový obsah už neexistuje.