« Späť

Dva roky LifeTv

Marek Kováčik (MK): Sledujete veľmi špeciálnu reláciu DNES pri príležitosti druhého výročia od začiatku vysielania LifeTv. Oslavujeme, alebo skôr hodnotíme. Chceme prebrať celé dva roky toho, ako LifeTv fungovala, funguje, možno nejakú víziu, všetko, čo vás zaujíma. A aby som to nepreberal sám, tak tu mám aj veľmi zaujímavého hosťa, Vlasťa Beňu, riaditeľa LifeTv. Vitaj, Vlasťo.

Vlastislav Beňa (VB): Dobrý večer.

MK: Poďme sa teda pozrieť dva roky dozadu, čo sme za ten čas zažili. Lebo teraz už sedíme v nejakom provizórnom štúdiu a máme za sebou kopec vecí, ale pred dvoma rokmi to bolo asi úplne iné... Ako by si to v rýchlosti zhodnotil, Vlasťo? Čo vidíš za dva roky?

VB: Čo vidím? Vidím, že televízia nezanikla, ako nám niektorí prorokovali. Počuli sme, že nové televízie, ktoré vznikajú, väčšinou vydržia len krátko. My sme zatiaľ vydržali dva roky, vďaka Pánu Bohu. Vysielame, a ja verím, že je to televízia, ktorú tu Pán Boh chce. A tiež vidím, že vzniklo veľa nových projektov.

MK: Mňa by zaujímalo, ako to vyzeralo pred tými dvomi rokmi?

VB: Ako to vyzeralo? Vyzeralo to tak, že nejakí dvaja ľudia, ktorí vôbec netušili, čo to všetko obnáša, taká televízia, sa pustili do veľkého projektu.

MK: A tí dvaja ľudia, to boli kto?

VB: To som bol ja a Miloš Ferenc, ktorý je technickým riaditeľom LifeTv. Už dávno, niekedy v 1990-tom roku, som rozmýšľal, že by bolo dobré priniesť evanjelium do obývačiek ľudí nejakým nenásilným spôsobom, aby si ľudia mohli zapnúť a vypočuť to, čo ich zaujíma, a keď ich to nezaujíma, tak si to prepnú. Urobili sme nejaké kroky smerom k spusteniu televízie, ale v tom čase sa to nedalo, fungovalo to inak, bolo to veľmi drahé, a tak sme si povedali, že túto našu myšlienku môžeme akurát tak položiť do šuflíka a ktovie, možno že raz ju vytiahneme a zrealizujeme. No a ono sa to časom všetko zmenilo, prešlo sa na digitál, a digitál už nebol taký drahý, a tak sme po nejakom čase začali rozmýšľať, či by sme celú myšlienku neskúsili znovu realizovať. A tak sme pomaličky začali robiť krôčik po krôčiku, aj keď sme nemali žiadne peniaze, aj keď sme nevedeli, ako to ideme robiť... Ale zrazu prišla ponuka z jednej nadácie na napísanie projektu. A my sme si povedali, že skúsime ten projekt podať a modliť sa za to, a keď to vyjde, tak do toho pôjdeme, a keď to nevyjde, tak sa naša túžba posunie zase o niekoľko rokov neskôr. Projekt vyšiel a okrem toho sa jedno kresťanské spoločenstvo z Ameriky rozhodlo poslať nám nejaké peniaze na nákup kamier a rôznej techniky. Takže to bola pre nás výzva, ako keby nám Pán Boh cez to všetko hovoril: „Poďte do toho“, tak sme sa do toho pustili.

 

 

MK: Ako to je? Ľudia si asi myslia, že televíziu robí 500 ľudí, a že ich skrývame po celom Ranči... Ako to teda je? Kto za tým celým stojí? Čo robia tí ľudia? Ako to celé funguje?

VB: Tak toto je ďalší zázrak. Nemáme toľko ľudí, koľko majú iné televízie. Začínali sme s piatimi ľuďmi. Teraz máme osem pracovníkov na plný úväzok, a potom máme ďalších dobrovoľníkov a externých spolupracovníkov – moderátorov, ktorí prichádzajú na nahrávania jednotlivých relácií, zvukárov, ktorí nám strihajú zvuk do relácií... Máme veľa dobrovoľníkov kameramanov, ktorí s nami nahrávajú, a podobne.

V internom tíme máme dvoch kameramanov, jeden z nich je zároveň aj strihač, druhý zároveň vytvára playlisty, ďalej dvoch zvukárov, Mareka, ktorý je moderátor, tvorí scény, vymýšľa relácie, a robí všetko možné čo treba. Okrem toho máme v tíme produkčnú manažérku, technického riaditeľa a ja som programový riaditeľ. Sme taká multifunkčná partia, zostava ľudí, ktorí nepracujú len na televízii, ale aj na ďalších projektoch Mládeže pre Krista – Slovensko. Všetky akcie, ktoré v MPK robíme, prispôsobujeme tak, aby mali televízny formát a vedeli sme z ich nahrávok vytvoriť televízny program. MPK má spolu 25 zamestnancov, ktorých občas zapojíme napríklad do nahrávaní, ale zase aj televízni zamestnanci sú zapojení do iných prác a projektov MPK.

MK: Všetci musia robiť všetko.

VB: Všetci musia robiť všetko, áno.

MK: Títo ľudia vyrábajú nejaké relácie, a hovoril si, že aj zo všetkých našich akcií sa niečo vyrába. Povedz nám o týchto našich vlastných projektoch, ktoré ľudia môžu vidieť na obrazovkách.

VB: Každé dva mesiace organizujeme akciu Nová DNA – praktické poradenstvo, na ktorej pomáhame ľuďom hľadať riešenia ich životných problémov. Na tejto akcii odznievajú prednášky na rôzne témy a tieto prednášky nahrávame a potom ich môžete vidieť v televízii. Takýchto akcií a konferencií, ktoré organizujeme a zároveň aj nahrávame, je viac: Konferencia pre kresťanských služobníkov, Konferencia pre učiteľov, Danielova Generácia, Mobilizácia, CampFest... A potom robíme aj iný formát našich vlastných relácií, ako napríklad relácia DNES, ktorú práve sledujete, ďalej hudobná relácia Worship s kapelou. Hobby magazín je odľahčený žáner relácie, v ktorej sa snažíme vyspovedať zaujímavé osobnosti pri varení.

MK: Vlasťo, ty si bol tiež hosťom relácie Hobby magazín, však? Aké to je – rozprávať a zároveň rozmýšľať o varení, krájať mrkvu...?

VB: No, práve ja som ten človek, ktorý buď hovorí, alebo niečo robí, ale neviem robiť dve veci naraz. Niektorí ľudia to dokážu, ale ja som v živote nevedel pochopiť, ako to robia. Ja som buď krájal, alebo som rozprával, a neviem ako to dopadlo... ja som tú reláciu radšej ešte ani nevidel. Neviem, ako sa im to podarilo zostrihať, ale mali s tým problém...

MK: Okrem Hobby magazínu je tých relácií, čo sme vytvorili, naozaj veľmi veľa, ale... Keď si vezmeme Worship s kapelou, to je naozaj taká relácia, ktorá asi neexistuje nikde inde, len u nás. Lebo všetky televízie to robia tak, že príde kapela, zahrajú, odídu, pustia, dovidenia... My to naozaj robíme úplne inak. Vlasťo, vieš opísať, ako to robíme, čím sa to najviac odlišuje?

VB: Chceme to prezradiť?

MK: Môžeme prezradiť. Konkurencia si môže ukradnúť... Budú to mať náročné.

VB: Samotná televízia LifeTv, keby nebola zahrnutá v komplexnom balíku služieb MPK, by asi neprežila. Ale tým, že to robíme všetko dokopy a jednou zo služieb MPK je aj LifeTv, tým, že aj zamestnanci sú rôzne poprepájaní, vďaka tomu to môže fungovať. Preto aj naše relácie nahrávame tak, že máme nahrávacie dni. Dopredu si naplánujeme 7 nahrávacích dní, počas ktorých z konferenčnej miestnosti na Ranči v Kráľovej Lehote vyrobíme štúdio, všetko sa pripraví, príde 7 kapiel, každý deň nahrávame jednu kapelu, a potom sa postupne post-produkčne spracováva zvuk, obraz, a potom to môžete vidieť na televíznych obrazovkách. Nie sú to živé nahrávania, pretože na to by sme museli mať podstatne viac ľudí. Ale tým, že to robíme takto – že celý štáb nabehne na 7 dní, natočíme to, a potom sa to postupne spracováva – máme na výrobu omnoho nižšie náklady a sme schopní to urobiť.

MK: Je to hlavne zvukovo veľmi kvalitná vec, ale to vy asi viete, keď nás sledujete. Teraz nás nepochybne ľudia sledujú aj na internete. Kde nás môžu naladiť? Ako sa k nám dá dostať, keď nie na internete?

VB: Teraz nedávno sme zistili zaujímavú novinku, pridalo si nás momentálne do ponuky veľa kábloviek, ja osobne som našiel, alebo na sto percent viem o šesťdesiatich štyroch za posledné tri mesiace. Keď k tomu pridáme staré káblovky, ktoré nás už vysielali, je ich okolo sto. No a ďalšia novinka, veľmi dobrá správa pre nás, aj pre televíznych divákov v Čechách je, že sme dostali povolenie od českej Rady pre televízne vysielanie, že môžeme náš program vysielať aj v Čechách a ponúkať ho v českých káblovkách. Takže teraz práve rozbiehame celý proces ponúk a komunikácie s českými káblovkami. Verím, že o pár mesiacov si nás už naladíte aj v Čechách.

 

Foto: Anna Vrhelová

MK: Čo ešte chýba televízii? Čo ešte potrebujeme, aby sme mohli rásť?

VB: Čo potrebujeme? Potrebujeme zamestnancov, ďalších...

MK: Ja som ti naznačoval peniaze, ale nevadí.

VB: (Smiech.) ...a naozaj kvalitných ľudí, ktorí vedia robiť veci, to je veľmi dôležitá vec. Samozrejme, že aj peniaze. To je tiež nástroj, bez ktorého sa nedá fungovať. Hľadáme podporovateľov, ale tiež ponúkame reklamný priestor. Na našich stránkach je kontakt, na ktorý môžete napísať alebo telefonovať. Budeme radi, keď nám pomôžete aj takýmto spôsobom ďalej fungovať.

MK: Každá pomoc je dobrá v tomto prípade, lebo ono je to naozaj služba. Televízia nezarába žiadne peniaze. Je to o tom, že sa do toho musí hrozne veľa investovať, televízia stojí veľa. Ale je podľa mňa zázrak, že to ešte stále funguje. Ako, to naozaj, keď sa človek pozrie na tie investície do televízií a do všetkého, ako to funguje, tak buď prežiješ rok, alebo neprežiješ, a my sme už prežili dva roky.

VB: Tak, my sa veľa modlíme. A naozaj, možno ak nemáte osobný vzťah s Pánom Ježišom, je to pre vás zvláštne, čo rozprávame, ale my sme už zažili strašne veľa zázrakov. A vôbec, tá televízia je jeden veľký zázrak, ktorý je len vďaka tomu, že sme dôverovali Pánu Bohu a bolo to na Božom srdci. A aj tohto roku sme sa mohli posunúť ďalej, znovu nám vyšiel jeden projekt na dotáciu, ktorý sme napísali, a mohli sme dokúpiť zvukovú techniku, čiže máme novú zvukovú techniku, ktorá nám pomáha robiť veci kvalitnejšie. Staviame budovu pre televíziu, kde budeme môcť nahrávať veci a kde budú môcť chlapci strihať a vôbec, pracovať na celom tom televíznom procese. Takže je to taký veľký zázrak, v ktorom nám Pán Boh otváral dvere.

MK: Máš ešte nejaký sen, ktorý si chceš splniť? Alebo sen pre televíziu?

VB: Ja mám strašne veľa snov. A nie len o televízii, lebo naša služba nie je len o televízii, ale o všetkom, čo robí Mládež pre Krista. Ale môj najväčší sen je, aby ľudia vstúpili do vzťahu s Bohom. A preto to všetko robíme. Lebo my vieme, že sa hovorí o rôznych problémoch, o Rómskej otázke, o tom, ako pomôcť mladým ľuďom, mladej generácii, ľuďom závislým na drogách, alebo ľuďom v rôznych iných problémoch, a robia sa všelijaké osvety. Ale vec, ktorá naozaj funguje, je, keď príde Pán Boh a dotkne sa sŕdc týchto ľudí. Keď vidíme Rómske osady, do ktorých prišlo duchovné prebudenie a ľudia tam odovzdali svoje životy Pánovi Ježišovi Kristovi, tak tam tí ľudia naozaj žijú s Bohom. A to je to krásne. A na miestach, kde robíme rôzne osvety, tam sa to možno posunie niekde dopredu, ale radikálne zmeny nie je vidieť. A to isté vidíme pri ľuďoch, ktorí prichádzajú na naše akcie, ktorí majú rôzne problémy, a Pán Boh ich z nich vyslobodzuje a môžu začať ŽIŤ kvalitný a plnohodnotný život. A to je to krásne na tom celom, vidieť tých ľudí šťastných, rozžiarených, ľudí, ktorí zrazu zmenia svoje zmýšľanie, ktorí zmenia svoj slovník, ktorí začnú mať iné hodnoty, ktoré sú dôležité pre túto spoločnosť. Myslím si, že keby sa toto dialo viac, tak naša spoločnosť pôjde úplne iným smerom. A o to nám ide. Ide nám o to, aby sme odovzdali posolstvo reálnej zmeny, ktorú sme my zažili vo svojich životoch, aby tú zmenu mohli zažiť ďalší a ďalší, pretože toto dáva zmysel.

MK: Čo k tomu dodať? Asi len toľko, že oslavujeme, je to skoro oslava, a zároveň je to veľká výzva, že sa pozeráme na to, čo nás čaká do budúcna. A vy toho môžete byť súčasťou, či už tým, že nás budete sledovať, dávať nám spätnú väzbu, alebo aj ako finanční podporovatelia. Ostaňte s nami a dajte nám vedieť, čo si vy myslíte o LifeTv. No a tebe, Vlasťo, ďakujem za rozhovor. Majte sa pekne, vážení diváci.

Marek Kováčik

Vybraný webový obsah už neexistuje.